PHOTOGRAPHY: HILMA TEN BOSKE

ACHTERGROND

 

Maurice Jonkers (1973, Arnhem, Nederland) heeft een langdurige internationale zakelijke achtergrond, maar zijn creatieve en vrije inborst bleek groter dan zijn corporate ambitie. Als auteur, acteur en artiest probeert hij mensen op te luchten door op een andere manier naar zaken te kijken. Hij schetst een universeel beeld vanuit een persoonlijke verhalen. Inspiratie komt uit 'simpele en dagelijkse' ervaringen. Zijn werk bestaat uit publicaties van columns, verzen en boeken, theatrale optredens en film. Verder verbindt hij zich niet aan een bepaalde vorm, maar combineert ze naar hartelust. Zijn stijl is ritmisch, lyrisch, clownesk en doorspekt met humor, emotie, muziek en 'grinta', i.e. verbetenheid en bezieling. 

LEVENSLOOP

 

Maurice is geboren in Arnhem-Zuid aan de oever van de Rijn in de wijk het Duifje. Na het Gymnasium en de opleiding Chemische Technologie aan de TU Delft verbleef hij voor langere tijd in Zuid-Afrika als jonge ingenieur (1995-1996). Daarna volgde een zakelijke zwerftocht met verblijven in Europa, Amerika en Azië. In deze periode beklom hij razendsnel de 'corporate' ladder bij Chemiereus AkzoNobel en vervulde hij diverse directie rollen (1997 -2011). Het vormde de basis van zijn eerste boek: Chemische Binding, waarmee hij een nieuw genre heeft ontwikkeld en wel geromantiseerde non-fictie. Zakelijke en persoonlijke thema's worden op een luchtige manier beschouwd. Na zijn vrijwillig vertrek volgde een periode van interim management en ondernemerschap in het MKB onder andere in de duurzame energie en marketing branche (2012-2015). Daarna is Maurice zijn hart gaan volgen en heeft hij zijn oude liefde en eeuwige vlam teruggevonden en zich meer en meer gaan richten op zijn artistieke werk.

'...Ik ben ooit begonnen op de lagere school als voorzanger in het kerkkoor en in de musical Pompelmoes. Als ik me niet vergis was ik een appel. Op de middelbare school was mijn lievelingsvak Nederlands en niet alleen vanwege een heimelijke 'crush' op mijn docente, wat natuurlijk wel een rol speelde op de achtergrond...'

Naast zijn eigen werk is hij beschikbaar voor publieke optredens & film. Zijn internationale en zakelijke ervaringen deelt hij met bachelor studenten als docent en als bedenker van praktische & creatieve oplossingen voor eigen ondernemers. 

PRIVAAT

 

Maurice is vader van Lilly-rose en Mick en woont in het midden van het land. Zijn andere grote liefde is fotografe en kunstenares, Hilma ten Boske.