top of page

Niemand is perfect

Met veel plezier heb ik de afgelopen weken alle programma's bekeken waar mannen en vrouwen elkaar de loef afstaken en bezig zwaren met de belangrijkste zaak voor hen: gelijk halen. Voorspellingen, analyses, voorspellende analyses, het was een feest. En ineens zag ik het gisteren toen ik met open dak op de A2 richting Utrecht reed. Er zit een structurele weeffout in het democratisch systeem en in het stemrecht.


'Je kan namelijk nergens op niemand stemmen'

Het is onmogelijk om niet op iemand te stemmen. En wat doe je dan als je niet op iemand wil stemmen of boos bent? Dan stem je van nijd op een ander of je gaat niet.

'Maar dat mag toch niet? Je moet stemmen? Weet je wel dat daar hard voor gevochten is? Het is je democratisch recht!'


'Ja, dat recht hebben ze in Noord-Korea ook. Hebben ze ook hard voor gevochten. Ik wil alleen maar op niemand stemmen en dat ook officieel doen. Kan dat ook?'


'Nee dat kan niet, die optie staat niet op de kaart.'


'Ok, dus ik kan alleen niet op hem stemmen, door op een ander te stemmen?'


'Yep!'

Dat is dus 'Partiële Democratie'

Ik zal het proberen uit te leggen. 40% van de kiesgerechtigden in Nederland stemt niet, dus op NIEMAND. Hiermee is NIEMAND de grootste stroming in ons land en in vele democratische landen. Als je dan nog eens meetelt dat er zo 15% op iemand stemt om niet op iemand anders te stemmen dan heb je zo de meerderheid te pakken en dat is toch democratie, of niet soms?


Mijn voorstel is dan ook bij elke verkiezing, de keuze, NIEMAND toe te voegen. En die stemmen tellen mee! Ofwel 60.000 stemmen op NIEMAND is 1 lege zetel in de Tweede Kamer. Met 76 lege zetels heeft NIEMAND IETS voor het zeggen. Waarom zouden we dit niet doen? Als je als politieke partij zeker van je zaak bent dan voeg je dit keuzebolletje toe en accepteer je alle consequenties. Ik geef u een aantal voorbeelden:

'Dames en heren, de troonrede van vandaag is helemaal NIETS.'


'Dan geef ik nu het woord aan NIEMAND.'


'De afgelopen regering was van NIEMAND en die hebben er NIETS van gebakken.'


'Voorzitter, ik wil NIEMAND even iets melden.'


'Nou als NIEMAND het hier mee eens is, dan zijn we akkoord.'

Wat kan ons gebeuren? Helemaal NIETS. In België hebben ze ooit een experiment gedaan hiermee en dat was zeer succesvol. Er was meer dan een jaar geen regering. Er gebeurde NIETS en de economie floreerde. Dat heeft namelijk met weinig tot NIETS met een regering te maken van een klein land. Dat heeft te maken met de schijnbare groei in China en daar wordt helemaal niet gestemd, dus dat kan ook.


Kunt u het bolletje NIEMAND niet vinden, zet 'm dan zelf erop en kleur 'm in, of kleur gewoon die leuke vrouw op nummer 5 van een willekeurige partij een paar rode wangetjes op het gezicht, of die aardige jongen die op plek 7 staat van de waterschapsverkiezingen in Utrecht, of pak wat potloden en kleur lekker een plaatje in, of neem een snipperdag en ga lekker met uw zoon, dochter, geliefde of alleen een stukje wandelen in het bos. Dat geeft ook kleur aan het leven. Kleur die sommige gekken soms uit ons leven willen nemen. Die kleur waar wij van blijven genieten en in liedjes zit, in theater, in schilderijen en de natuur. Dat kan niemand ons afpakken. Morgennacht maar eens naar buiten kijken. Het is dan volle maan, glashelder en kunnen we de echte sterren zien.


bottom of page