top of page

Curling is keigoed

Twee dagen voordat de Olympische Spelen zijn geopend, is het curling toernooi al begonnen. Ze gaan het anders niet redden om op tijd klaar te zijn. Het tekent de grootsheid van deze sport. Nu hoor ik mensen denken:


'Curling is toch Jeu de Boulen op ijs. Een sport voor ouwe lullen?'

Nou echt niet. Curling is Rock 'n Roll of beter Rock 'n Glide.

In het begin zag ik het ook verkeerd. Ik mag graag een vergelijking trekken met muziek en dacht in eerste instantie aan Simon en Garfunkel met Slip Sliding Away, een aardig maar doelloos nummer. Ik hoor ze zingen:


'...You know the nearer your destination, the more you slip sliding away...'

Vandaag zag ik echter de Britten in een opwindende match tegen de Zweden. De Stones tegen Abba, Sympathy for the Devil tegen Dancing Queen. Nou, dan weet je het wel. Agnetha viel als een blok voor Mick, 7-5 voor de eilandbewoners. Het viel me trouwens wel op dat landen zonder corona regels, lekker staan te schuiven met die keien.


Helaas doen er geen taalgenoten mee. De Noren versperden de Nederlanders tijdens het OKT in Leeuwarden in december de weg. Na het grensoverschrijdend gedrag van de Vikingen in 834 na Christus in Dorestad, veegden nu, zo'n 1200 jaar later, hun nazaten onze jongens met 8-3 van het ijs. Vroeger was alles slechter, maar het wordt er niet veel beter op. Vlamingen draaien wel, maar 'curlen' niet.


Curling is dus een sport voor oude krijgers met ergens Keltisch of Scandinavisch DNA in hun donder. Vloekend en tierend trekken mannen en vrouwen ten strijde om het centrum van de rode cirkel te bereiken, gewapend met granieten schijven en bezemstelen. En dat is heel anders dan rustig met de handjes op de rug een paar rondjes rijden, in een jurkje sprongetjes maken of met een sleetje een beetje naar beneden glijden. Nee, curling is de diamant onder de wintersporten. Het is een eeuwenoud spel. Het schijnt dat Barney, Wilma, Fred, Betty, Pebbles en Bamm Bamm het al speelden in hun tijdperk.


Afsluitend zou ik een poging willen doen, u te overtuigen om dit toernooi te gaan volgen. U bent natuurlijk vrij in uw keuzes, maar er is voldoende tijd om tijdens het thuiswerken of het zoomen even een blik te werpen op een mooie drie uur durende pot Curling. Zelf ben ik steevast van plan alle wedstrijden te bekijken, ijs en weder dienende. Als ik me verveel luister ik naar Neil Diamond. Dat is ook zo'n oud strijder.


Comentários


bottom of page