GEEN BREXIT, C-EU-RNAVAL!

Bijgewerkt: 19 aug 2019Sinds een week of zes ben ik nu gestopt met roken van sigaretten. Ik smoke nu E. Het moet niet gekker worden. Ik heb natuurlijk even de boel onderzocht. Die E-smokers zitten dus vol met glycolen. Datzelfde spul zit in de koelvloeistof van je auto. Eerst rookte ik dus het teer van de weg, waar ik overheen rij. Nu dus, dat wat er ergens onder mijn motorkap zit. Langzaam maar zeker ontstijg ik het aardse leven. Daar ben je sowieso je hele leven mee bezig, ook als je niet rookt. Eigenlijk maakt het dus allemaal niet zoveel uit. Wellicht ruil ik mijn bijna-oldtimer-benzine-huifkar ook nog eens in voor zo'n geluidloze-elektrische-koets. Ik sluit niets meer uit.


Ik bedacht me wel dat je telkens van de ene afhankelijkheid in de andere duikt van niet-duurzaam naar duurzaam of van roken naar niet-roken. Om het laatste niet te laten gebeuren, rook ik af en toe nog gewoon een sigaretje. Louter en alleen om niet afhankelijk te zijn van iets en iets niet definitief te maken. Dat is zo benauwend en dodelijk voor het potentieel van je leven. Dit dilemma brengt me op het thema van de Brexit.


Kijk zo'n EU is natuurlijk ook wel een beetje een definitief concept. Dat is eigenlijk het probleem. Het is een FIFO-systeem: Fit In or Fuck Off. Tegelijk heeft het ook allerlei voordelen op het gebied van veiligheid en economie. Maar ja, je moet dus ja of nee zeggen. Opeens kreeg ik de volgende gedachte.


EU-landen hebben gewoon een beetje Carnaval nodig!

Laat het me even uitleggen voor die enkeling, die het niet meteen begrijpt. Carnaval is ooit verzonnen om het wat strakke systeem van de katholieke kerk te laten ontspannen. Je mocht veel dingen niet en elke zondag kreeg je ook nog even een stuk of tien nauwelijks uit te voeren geboden om je oren. Helaas horen we tegenwoordig ook regelmatig dat bepaalde werknemers van dit wereldbedrijf, zich ook niet altijd aan de regels van de organisatie hebben kunnen houden.


Mijn opa zong trouwens in een kerkkoor. Ooit vroeg ik hem:


'Zeg, opa Jozef, waarom zing je eigenlijk in dat koor.'

'Nou, omdat ik eigenlijk een artiest ben en omdat we drie keer per week zo kort mogelijk oefenen om daarna uren de kroeg in te gaan.'


Het concept kroeg bleek niet voldoende te ontspannen en toen is carnaval door de kerk toegestaan. Een zalig besluit! Tijdens carnaval kan je lekker een dag of vijf in alle anonimiteit uit je dak gaan. Tijdens carnaval kan je lekker met een Mark-Rutte-maskertje op, die leuke vrouw met een-Poezen-kostuum even 'grabben' of andersom natuurlijk, dat mag ook. Tijdens carnaval krijg je even lucht. Carnaval geeft ook veel duidelijkheid. Mocht je vader worden van een kind dat eind november wordt geboren, dat weet zeker dat die niet van jou is. Daar hoef je je als man, dan nooit meer zorgen over te maken. Dat kind is of van de man in het pinguïn-pak of van die twee gasten die als dekhengst waren verkleed, maar zeker niet van jou. Geen zorgen meer, das toch lekker?


Nou, dit is dus ook de oplossing voor een Brexit, Nexit, Dexit, Fexit, Iexit, Pexit of welke Exit dan ook:


Elk EU land mag elk jaar een weekje lekker zelf doen wat ze willen tijdens hun EU-carnaval, het CEUrnaval

Even lekker gek doen. Even met je eigen muntje aan de slag. Even lekker de Brusselse wetgeving aan de laars lappen (speciaal voor Italianen). Even lekker weer douaniertje spelen. Wat een lucht zou dat geven. En daarna op EU-woensdag wat berouw tonen en gewoon weer lekker samen verder.


We zijn als mens niet gemaakt om helemaal vast te zitten aan iets of iemand. Tenminste niet de hele tijd. Niet aan een partner, gezin, familie, maatschappij, continentale belangenvereniging of wereldwijde gemeenschap. Het gaat tegen de natuur in. Tegelijkertijd is het wel heerlijk om de veiligheid en de intimiteit van de binding te voelen. Het zou ook geen keuze moeten zijn van ja of nee. Het is meer een kwestie van en/en. Wanneer elk land dus een week per jaar CEUrnaval mag vieren, is er, zoals ze in de UK zeggen, 'Nothing on the little hand'. Het is een bewezen systeem en dat moet je gebruiken. Gewoon even een kort referendummetje en dan uitvoeren.


'A child can do the laundry.'

Mochten er overigens nog andere problemen zijn op de korte termijn, dan hoor ik het graag! Behalve dan als ik mijn eigen carnavalsperiode heb. U kunt mij herkennen verkleedt als Maurice Jonkers, met een zonnebril in een oude blauwe BMW Cabrio met veel lucht boven me. Ik leef dan als een 'wandering spirit' of zoals de uitstekende zanger Frank van Etten bezingt, als een zigeuner.


Liefs Maurice ;)
169 keer bekeken

info@mauricejonkers.com

 

copyright 2019 Maurice Jonkers

design by Maurice Jonkers

photography and artwork: Maurice Jonkers or otherwise indicated

  • Gray Instagram Icon
  • Gray LinkedIn Icon
  • Gray Youtube Icoon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Twitter Icon
  • Gray Spotify Icon
LOGO Maurice Jonkers