DE TENT SLUITEN OF DOORSTARTEN?


Enkele jaren geleden las ik op het internet Circus Herman Renz failliet was verklaard. Het circus dat ooit vol zat met kinderen. Het circus waar de directeur nog met de poten door het zaagsel liep tussen alle artiesten. Een directeur die niet zoals een willekeurig ingehuurde CEO vanuit een kantoor wat plannen verzint die door vele lagen heen verwateren om tot niets te leiden. Nee, een directeur die mij en alle anderen gasten na afloop van wat later de eindvoorstelling bleek te zijn, een hand gaf bij het verlaten van de tent. En waar ging het om?Het ging om een paar ton. Niet om miljoenen maar een paar ton.

Ik hou van het circus. Als ik in de buurt ben van een circus of als er eentje in de buurt is, dan ga ik. Wat ik prachtig vind is die dame die eerst in de piste haar voeten in haar nek legt en daarna in de pauze met een sigaret op de lip een suikerspin verkoopt voor 2 euro 50. Dat was dan ook de reden, dat ik contact heb gezocht met de curator.

'Goede morgen.'

'Goede morgen u spreekt met Jonkers. Ik heb interesse in de tent.'

'De hele tent?'

'Jazeker.'

'Heeft u wel ervaring met circus.'

'Nou ik heb jaren in een wereldcircus gewerkt. Ik heb er zelfs ooit mijn eerste boek over geschreven.'

‘Oh, welk circus was dat dan?’

'Oh het heette AkzoNobel Specialty Chemicals, maar het heet nu Nouryon.'

‘Mmm, nooit van gehoord. En dat was wereldwijd zei u?'

'Jazeker ik heb getoerd in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, het Verre Ooste, India en Afrika.'

'Kijk aan, dan heeft u dus ook ervaring opgedaan met wilde dieren?'

'Nou dat kan u wel stellen ja. Het was wel een beetje een jungle.'

'Was u dan de dompteur?'

'Nou ik was meer de spreekstalmeester en soms ook de clown.'

'Dus u heeft interesse in de hele tent?'

'Nou eigenlijk in een klein bij-tentje.'

'Echt waar niet de grote piste?'

'Ach een circustent is een circustent. Het gaat me niet om de grootte. Het gaat me om de kleur van het licht, de geur van het zaagsel, de klanken van het orkest en het zout van de popcorn.'

'Tja. We willen toch liever de hele tent in zijn geheel kwijt en niet in delen.'

'Oh dat is jammer. Ik vind het sowieso jammer dat het circus verdwijnt.'

'Nou we kijken nog naar een doorstart.'

‘Oh, dan wens ik u daar heel veel succes mee. Het circus moet namelijk blijven zoals het is. Eigenlijk is dat de reden waarom ik u belde.'

'Nou, we gaan ons best doen. Is er nog een act in het bijzonder, waar u het meest van houd?'

'Ja, ik vind die acrobaten op een fietswiel altijd erg goed.'

‘Ah, kijk eens aan. Bent u zelf ook een fietser?'

'Nee, ik kijk graag naar fietsen. Ik heb er wel eentje, maar ik ga er nooit op zitten. Het is een Bianchi, een grijze.'

'Dat is toevallig. Ik zoek nog een fiets. Ik wil wat gaan sporten.'

'Nou de mijne is te koop.'

'Ja, maar ik ben best een grote kerel.'

'Nou, ik kan het zadel wat hoger zetten voor u.'

'Wat moet ie kosten?'

'750 Euro.’

‘Mmm, mijn budget is slechts 550 Euro.'

'Nou we kunnen natuurlijk lang kletsen, maar we kunnen ook in het midden gaan zitten. Dan kunt u sneller gaan fietsen.'

‘Ok, deal. 650 Euro.'

'Mooi, dan krijgt u er van mij nog een gratis bidon erbij van BORA. Die heb ik ooit van Peter Sagan gekregen tijdens de Tour de France.'

'Geweldig. Wat een service! Fijn zaken met u te doen meneer Jonkers.'

'Insgelijks meneer de curator en succes met de tent.'

Uiteindelijk heeft Circus Herman Renz, met behulp van een goede vriend, een doorstart gemaakt. Gelukkig maar, want familiebedrijven, waar de directeur alle gasten kent en meer tijd besteed aan hen en zijn mensen dan aan bijzaken, moeten altijd blijven bestaan. Het wordt anders een ‘Jungleland’ met ingehuurde roofdieren. Daar heeft overigens de grote Springsteen een meesterwerk over gemaakt met een woeste sax-solo van de veel te vroeg overleden Clarence Clemons.

Meer zakelijke verhalen zijn te lezen in het boek Chemische Binding.

6 keer bekeken

info@mauricejonkers.com

 

copyright 2019 Maurice Jonkers

design by Maurice Jonkers

photography and artwork: Maurice Jonkers or otherwise indicated

  • Gray Instagram Icon
  • Gray LinkedIn Icon
  • Gray Youtube Icoon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Twitter Icon
  • Gray Spotify Icon
LOGO Maurice Jonkers