top of page

Langzaam laufen

Veertien jaar geleden kreeg ik van mijn Chinese vriend Gong een replica van het 'Birds Nest'. Ze zijn in beperkte oplage uitgebracht. Ik heb met nummer 010942 dus goud in de handjes. Vandaag stond Thomas Bach in dat nest de Olympische Winterspelen te openen. Ik hoorde hem zeggen dat het het jaar van de Tijger is.


'Zeg schat, ik hoor net dat het het jaar van de Tijger is.'


'Oh ja, van wie dan?'


'Van Bach.'


'Johan Sebastian?'


'Nee, Thomas.'


'Oh, Thomas Krol.'


'Nee, Thomas Bach, de voorzitter van het IOC.'


Ik luister verder naar de openingsspeech. Hij vertelt dat we in de Verenigde Naties hebben afgesproken geen oorlog te beginnen tijdens de Spelen. Dat biedt dus mogelijkheden voor vrede. Op de laatste dag is het allerlaatste onderdeel de dertig kilometer, vrije stijl langlaufen voor vrouwen. Het lijkt me een heel eind. Eigenlijk is het een soort marathon. Het is ontstaan, omdat er vroeger een of andere Noor is geweest die een belangrijke boodschap ergens naar toe moest brengen voor de koning. Ze hadden toen nog geen paard en wagen, het was stervenskoud, er lag twee meter sneeuw en toen heeft hij de lange latten ondergebonden. Ik geloof dat het zoiets was.


Er doen vijf dames mee aan dit onderdeel voor de Oekraïne en die heb ik eens grondig geanalyseerd.

In willekeurige volgorde:

  • Maryna Antsbyor, 33 jaar, moeder sinds 2017 en 41e op deze afstand tijdens het WK. Het is lullig om te zeggen, maar die is niet meer de snelste.

Ten tweede is daar:

  • Valiantsina Karinskaya, 34 jaar, 42e op het laatste WK en overgelopen uit Wit-Rusland. Die kan je dus gerust vertrouwen als we haar vragen het heel rustig aan te doen.

Vervolgens:

  • Yuliia Krol, 23 jaar, geen familie van 'onze' Thomas, maar er kan van alles gebeuren in zo'n dorp en 71e bij het laatste WK. Nou, die gaat ook wel eventjes over die 30 kilometer doen.

Dan is er de bijzondere:

  • Viktoriya Olekh, 28 jaar, nog achter Yuliia Krol op het laatste WK en zelfs lid van het Oekraïense leger. Zolang die niet terug is, gebeurt er helemaal niets, dat zou niet eerlijk zijn van Putin.

En tenslotte hebben we nog:

  • Daria Rublova, 21 jaar. Die is nog zo jong. Voor haar komen deze Spelen nog te vroeg en geldt het devies, meemaken, leren, ervaring opdoen en vooral genieten. Die kan er op deze laatste afstand wellicht wel een week over doen.

Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat het langlopend rustig kan blijven rondom Kiev. Hopelijk, want ondanks al mijn speelse tijgerverhalen over Thomassen, voel ik het langzame meesterwerk van Johan Sebastian pijnlijk doorklinken.


Помилуй, Боже мій - Erbarme dich mein GottComments


bottom of page